top of page

Kapa pieminekļu restaurācija – kā atjaunot vecukapu pieminekli?

Updated: Dec 15, 2022

Ja Jūsu dzimtai pieder kapu piemineklis, kas laika gaitā, iespējams, ir apsūnojis, varbūt uz akmens vairs nav vietas jauniem gravējumiem. Šādu akmeni var restaurēt, lai tas izskatītos kā jauns.

Kapu pieminekli – atjauno kā dzimtas relikviju


Uzņēmums MEMORAL veic kapu pieminekļu restaurāciju, tas notiek šādi - kapu pieminekli demontē, aizved uz darbnīcu, tur to pilnībā nopulē, veic jaunus gravējumus. Pēc tam kapu pieminekli uzstāda atpakaļ kapa vietā.


Ir dažādi iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas atjaunot kapu pieminekli. Pirms daudziem gadu desmitiem kapu pieminekļa izveide izmaksāja krietni lētāk, cilvēki varēja atļauties uzstādīt ļoti labu, kvalitatīvu kapakmeni. Daudzām ģimenēm no senčiem ir saglabājušies kapakmeņi, un tiem jau ir dzimtas vērtība – vairākās paaudzēs. Cilvēki vēlas šo vērtību saglabāt un atjaunot, neatkarīgi no tā, cik tas izmaksātu.


Mēdz būt, ka uz esošā kapu pieminekļa savulaik ir bijušas keramiskās bildes, kas laika gaitā nokritušas, un šajās vietās akmenī ir palikušas iegravētas vietas (sauktas par ligzdām). Ja uz kapu pieminekļa ir jāatbrīvo vieta jaunam attēlam vai gravējumam, un ir nepieciešams, lai viss būtu vienotā stilā, arī tad veic kapu pieminekļa atjaunošanu.

Dažkārt esošais kapakmens ir ļoti liels, cilvēki vēlas tam piešķirt jaunu formu, un pie reizes to atjaunot.


Kapu pieminekļa restaurācija – cik izmaksā?

Kapu pieminekļa restaurācijas izmaksas atkarīgas, pirmkārt, no akmens lieluma un biezuma. To var ietekmēt vēl dažādi faktori, piemēram, cik vienkārši vai sarežģīti ir piekļūt akmenim ar tehniku, lai to demontētu un nogādātu uz darbnīcu. Var gadīties, ceļā nepieciešams demontēt kādu citu kapu pieminekli vai elementu, tas, protams, sadārdzina izmaksas.


Gala izmaksas var ietekmēt pamatne, uz kuras veidots kapu piemineklis. Ja tas atrodas uz granīta pamatnes, esošo kapakmeni var demontēt un uzstādīt no jauna. Savukārt, ja ir betona pamatne, kapu pieminekli nav iespējams uzstādīt atpakaļ uz esošās pamatnes, jo betons drūp. Tad jāpasūta jauns granīta pamats.


Dažkārt, ja jāatjauno ļoti liels kapu piemineklis, papildus vēl tam jāveido pamatne, līdz ar to kopējās izmaksas var būt kā par jaunu kapu pieminekli.

Izmaksas sastāda arī akmens pulēšana, gravēšana un citas nepieciešamās darbības, veicot pilnu akmens restaurāciju.


Piemēram, uzņēmumā MEMORAL akmens pulēšanas izmaksas ir no 300,00 eiro par m2. Ja akmens jāpulē mazāk kā kvadrātmetru, tad izmaksas ir attiecīgi mazākas. Savukārt gravēšanai ar iekārtu vai ar roku arī ir noteiktas izmaksas, kuras var apskatīt MEMORAL cenrādī.

Kapu pieminekļa restaurācija var aizņemt vairākus mēnešus, jo Latvijā pašlaik ir ļoti maz pieredzējušu meistaru, kas veic ar kapu pieminekļu izstrādi un atjaunošanu saistītos darbus.

Ja vēlaties restaurēt kapu pieminekli, ieteicams sākt rīkoties (veikt pasūtījumu) vairākus mēnešus iepriekš. Uzņēmumā MEMORAL, veicot pasūtījumu, jāveic 30% priekšapmaksa. Pat, ja kapu pieminekļa restaurācija tiks veikta pēc vairākiem mēnešiem vai pusgada, cena būs nemainīga, inflācija un citi faktori to neietekmēs. Pilna summa par kapu pieminekļa restaurāciju jāveic, kad pasūtījums ir pilnībā pabeigts.


bottom of page