top of page

Vispirms jāveido kapu apmales vai piemineklis - ar ko sākt kapavietas ierīkošanu?

Updated: Dec 15, 2022

Pēc cilvēka apbērēšanas, sākot ierīkot kapa vietu, tuvinieki nezināšanas dēļ bieži pieļauj dažādas kļūdas. Rezultātā kapa vietas ierīkošanas process var aizņemt daudz vairāk laika un arī izmaksāt dārgāk. Lūk, vērtīgi padomi, ar ko sākt kapa vietas ierīkošanu.


Pirmajās 40 dienās pēc bērēm, reliģisku apsvērumu vai tradīciju dēļ, kapavietā parasti nekas netiek darīts – izņemot vainagu un ziedu noņemšanu 40 dienas pēc bērēm.


Pirmais, kas jādara, sākot kapa vietas ierīkošanu, tai ir jāizveido robežas. Tas nepieciešams, jo līdzās var tikt veidotas jaunas kapu kopiņas. Ja nebūs skaidru robežu, var rasties domstarpības ar kaimiņiem, kādam var būt vēlme iegūt vairāk zemes centimetru.


Sliktākajā gadījumā ap kapa vietu var novilkt norobežojošu lentu, bet vislabāk zemē izveidot betona fundamentu. Pēc tam uz fundamenta var tikt uzstādīta granīta vai betona kapu sētiņa. Uz fundamenta kapu sētiņu var uzstādīt jebkurā laikā, piemēram, mēnesi vai gadu pēc tā izveides. Uz betona fundamenta uzstādīta kapu sētiņa būs daudz stabilāka – tā nesašķiebsies. Ja ir paredzēta metāla kapu sētiņa, tai nav jāveido betona fundaments.


Betona fundamenta izveidi vislabāk uzticēt uzņēmumam, kas oficiāli nodarbojas ar kapa vietu labierīkošanu, jo uzņēmumos parasti zina pieļaujamos izmērus starp kapavietām, celiņu platumu u.c. Piederīgie, paši veidojot kapa vietas fundamentu, var nezināt nosacījumus. Tos pārkāpjot, var rasties problēmas.


Kad izveidots fundaments un kapu sētiņa, tad var uzstādīt kapa pieminekli. Cilvēki nereti mēdz rīkoties otrādi - sākumā uzstāda kapu pieminekli, tikai pēc tam sāk domāt par perimetra izveidi ap kapa vietu. Tad kapa vietas labiekārtošanas procesā var nākties demontēt kapu pieminekli. Pēc kapu pieminekļa uzstāda kapu apmales. Tās parasti uzstāda vismaz gadu pēc bērēm, jo kapa reljefs var mainīties. Protams, neaizmirstiet arī par kapu soliņu.


Kāpēc kapa vietas ierīkošana jāpasūta savlaicīgi?

Ja esat ieplānojis veikt kapa vietas ierīkošanu, uzņēmumā MEMORAL tas notiek šādi. Sazinoties ar uzņēmumu, Jums tiks atsūtīts saraksts ar visiem pakalpojumiem, kurus uzņēmums var veikt iekārtojot kapa vietu, piemēram, fundamenta izveide, kapu sētiņas, pieminekļa, kapu apmaļu izgatavošana un uzstādīšana u.c. Katram pakalpojumam pretim ir izcenojums. Atzīmējot no saraksta Jums nepieciešamo, saņemsiet aprēķinu.


Pēc Jūsu vēlmēm un uzņēmuma iespējām, vienosieties, kad pasūtījumam ir jābūt pilnībā gatavam, ieskaitot, piemēram, kapu sētiņas, kapu pieminekļa, kapu apmaļu izgatavošanu un uzstādīšanu.


Veicot pasūtījumu, no kopējās summas jāiemaksā 30% avanss. Savukārt visa summa jānomaksā, kad pasūtījums pilnībā pabeigts.


Tas ir ērti, jo, kamēr tiek izstrādāts pasūtījums (tas var ilgt pusgadu un ilgāk), summu varēsiet nomaksāt pakāpeniski. Nav jāraizējas par to, ka inflācijas ietekmē cenas var pieaugt. Ja esat veicis pasūtījumu un noslēdzis vienošanos par konkrētu summu, arī pēc pusgada vai gada summa saglabāsies tāda pati.


Sākt apsvērt kapa vietas ierīkošanu ieteicams pēc iespējas ātrāk pēc bērēm. Pasūtījumu veikt vismaz 3 – 4 mēnešus pirms plānots pilnībā pabeigt kapa vietas ierīkošanu. Tas ir tāpēc, ka pašlaik nozarē valda izteikts kapa vietas ierīkošanai nepieciešamo materiālu trūkums. Savulaik kapakmens piegādes tika veiktas no Krievijas un Ukrainas, tagad tās vairs netiek veiktas. Otra lieta – nozarē ir speciālistu trūkums, kas veic akmens apstrādi, gravēšanu. Tāpēc kapa vietas ierīkošanai nepieciešamo elementu - kapu apmaļu, pieminekļa un citu elementu izgatavošana var aizņemt pat vairākus mēnešus.


bottom of page